Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Η συμβολική σφαγή των νηπίων


Όλοι μας διδαχτήκαμε στο σχολείο στο μάθημα των θρησκευτικών την σφαγή 14000 αρρένων νηπίων της Βηθλεέμ μετά από εντολή του Βασιλιά Ηρώδη. Και όλοι μας βέβαια μισήσαμε τον Ηρώδη γι' αυτό που έκανε.

Πρόκειται για μία ακραία εγκληματική πράξη που όμως δεν έγινε ποτέ. Γιατί ο Ηρώδης ακόμα και να ήθελε να δολοφονήσει 14000 νήπια (κάτω των 2 ετών) δεν θα μπορούσε να τα βρει διότι απλά δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη τόσα νήπια στην Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο συνολικός αριθμός των κατοίκων της Βηθλεέμ την εποχή εκείνη ήταν περίπου 1000 άτομα. Άρα τα νήπια κάτω των 2 ετών και μάλιστα αγόρια στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπερνούσαν τα 30.

Η εκκλησία στην προσπάθειά της να απαντήσει στην τεράστια αυτή ιστορική ανακρίβεια καταφεύγει στην κλασική μέθοδο της συμβολοποίησης. Δηλαδή ο αριθμός 14.000 εντάξει δεν είναι πραγματικός αλλά συμβολικός.

Σύμφωνα μάλιστα με τους εκπροσώπους της εκκλησίας, τα Ευαγγέλια δεν επέχουν θέση "χρονικών" ή απλών "δημοσιογραφικών εκθέσεων" επί των ιστορικών γεγονότων. Σκοπός τους δεν είναι η απλή ενημέρωση κάποιων αναγνωστών, αλλά η πνευματική καθοδήγηση και η θεολογική παίδευση των πιστών στο πλαίσιο τού κατηχητικού και ποιμαντικού ρόλου τής Εκκλησίας.


Άρα με λίγα λόγια η εκκλησία παραδέχεται ότι τα ευαγγέλια δεν αποτελούν έγκυρη πηγή ιστορικών γεγονότων, χρησιμοποιεί όμως παραποιημένα ιστορικά γεγονότα προκειμένου να πετύχει τον ποιμαντικό της σκοπό.

Πάντως εμένα στο σχολείο κανένας δεν μου είπε ότι η σφαγή των νηπίων ήταν συμβολική.



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο αριθμός 14.000 ΔΕΝ αναφέρεται στο Ευαγγέλιο κατά Ματθαίον (2.16-17), που αναφέρει τη σφαγή (και όχι στα Ευαγγέλια, γενικά και αόριστα). Προέρχεται από την εκκλησιαστική παράδοση και δεν ταυτίζεται πάντοτε μία παράδοση με την ιστορική πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός της ύπαρξης της σφαγής, έστω και αν αυτή αφορούσε 30 νήπια.
Το επιχείρημά σας δεν έχει λογική.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τις πλαροφορίες,πραγματικά διαφωτίστικα αλλά να κάνω μια ερώτηση γιατί η εκκλησιαστική παράδοση κατέληξε σε τέτοιες υπερβολές από 30 σε 14000 νήπια,εννοώ ο κάθε πιστός θα προβληματιστεί...

toitmat είπε...

Καλημέρα και από μένα. Προφανώς είναι υποδιαίρεση του 7 που είναι συμβολικός αριθμός για τους Εβραίους που σημαίνει το σύνολο!